Тодор Тагарев
Тодор Тагарев / МО, пресцентър
„Противодействието на дезинформацията изисква усилията на държавни институции, независими регулатори, обществени организации, които имат интерес в сферата на отбраната. Фокус на моята работа е да се намери вариант за противодействие на руската дезинформация във Въоръжените сили, за да е ясно, че военнослужещите, за които правителството и Народното събрание заделят огромни средства за превъоръжаване, повишаване на заплатите и социалния статус, не се поддават на влияние в чужд интерес“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на форум на тема „Руската дезинформация и българският институционен и медиен разговор“, в който взеха участие журналисти, политически анализатори, представители на неправителствения сектор и други експерти.

„Противодействието на хибридните заплахи може да бъде само и единствено противодействие от страна на цялата държава и на цялото общество. Трябва да бъдат включени всички държавни институции, включително служби за сигурност, контраразузнаване, финансово разузнаване, всички видове регулатори, които наблюдават и защитават конкуренцията и регламентират поведението на медиите, обществени и частни организации. Няма отговор само от една институция и дори само от страна на правителството, трябва да бъде от цялото общество“, категоричен беше в изказването си министър Тагарев.

Като една от важните стъпки за противодействието на дезинформацията на национално ниво министър Тагарев посочи подписването на Меморандум за разбирателство между Съединените щати и България за противодействие на външна намеса и информационно манипулиране, като основен акцент на подобни взаимодействия са обученията и създаването на структури в държавните институции.

Министър Тагарев посочи, че усилията в Министерството на отбраната са насочени към повишаване на капацитета за противодействие на
пропагандата и дезинформацията и активното включване на военните медии в противодействие на дезинформационните кампании.