Съюзът на свободните демократи също се регистрира за изборите
Съюзът на свободните демократи също се регистрира за изборите / netinfo

Съюз на свободните демократи на Стефан Софиянски е втората партия, регистрирала се за участие в изборите за президент и вицепрезидент. Регистрацията е била внесена в ранния следобед днес, съобщи говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Регистрирането на конкретните кандидати ще става от 4 до 16 септември включително.

На днешното си заседание ЦИК е решила, че удостоверения за гласуване на друго място ще се издават до 11 октомври 2006 г. Това става след писмено заявление на гласоподавателя до общината или кметството по постоянен адрес.

Общините записват издадените удостоверения в регистър, който предават на Районните избирателни комисии. Те пък предават регистъра на служба ГРАО, за да бъде отписан гласоподавателя от избирателния списък по постоянен адрес.

Няма да се издава удостоверение за гласуване на друго място на българи, постоянно пребиваващи в чужбина. Те ще трябва да гласуват в посолството или консулството в държавата, където се намират.

Учениците и студентите ще могат да гласуват в мястото, където учат, като представят документ за самоличност, студентска или ученическа книжка и подпишат декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. След като гласуват СИК поставя подпис и печат в ученическата или студентската книжка на гласувалия.

В болници, социални домове, арести и затвори избирателни секции ще бъдат образувани само ако има поне 20 регистрирани избиратели.

За да се създаде избирателна секция на кораб, плаващ под български флаг, също са необходими поне 20 регистрирани гласоподаватели.