Специалистите, изготвили експертизите за здравословното състояние на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, са били назначени от съда. Това заяви пред NOVA съпругата на подсъдимия Цветелина Нелова. Tя подчерта, че той наистина страда от много и сериозни заболявания, някои от които затрудняват дори стоенето му прав.
 
Забелязаха Ценко Чоков в заведение, докато е под домашен арест (СНИМКА)

„За съжаление болестите ги има и те са установявани не веднъж и два пъти. Има документация, издавана от лекари в продължение на две години. Има обаче странна експертиза на основния свидетел, направена след две години с опипване и разговор с пациента. На базата на тази експертиза Ценко беше осъден за нанасяне на тежка телесна повреда”, подчерта Нелова.
 
Съмнения относно това доколко болен е Чоков се появиха преди два дни, когато беше разпространена снимка на бившия кмет, докато се храни в столичен ресторант. Това е в нарушение на наложената му от магистратите мярка за неотклонение „домашен арест”.
 
Ценко Чоков имал разрешение от съда да посети зъболекар, но посетил и ресторант

Съпругата му твърди, че той минал през заведението, за да си вземе храна за вкъщи след посещение при зъболекар, за което имал официално разрешение от съда.
 

screenshoоt/vbox7


„Все пак той живее сам в София и трябва да се погрижи и за прехраната си. Спекулации са, че на масата има алкохол, чашите са пълни с вода”, коментира Нелова. И добави, че дори по време на заседание по дело, докато съдебният състав почива, на обвиняемите е позволено да излизат и да се разхождат или да се хранят в близост до сградата на съда.

26 септември: Съдът пусна под домашен арест Ценко Чоков

Очаква се съдът да реши дали Ценко Чоков ще се върне в ареста. Започва и разследване дали вещото лице, определило здравословното му състояние, не е съставил невярна експертиза.

Преди два дни беше заснет да вечеря в столичен ресторант. Чоков беше оставен под домашен арест с мотива, че е във влошено здравословно състояние. В ресторанта обаче бившият кмет се е придвижвал нормално, без помощни средства и е изглеждал във видимо добро състояние. Затова прокуратурата иска той да изтърпи наказанието си в ареста.
 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че според закона полицията няма задължението да охранява жилището, в което дадено лице е под домашен арест. МВР има задължението да контролира изпълнението и спазването на тази мярка, но като разпоредби в нормативен акт това не е разписано.
nova.bg