Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков е имал разрешение от спецсъда да посети вчера стоматолог, каза пред журналисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в коментар за казуса с осъдения на първа инстанция Чоков, който макар и под домашен арест беше сниман в столично заведение.
 
Арнаудова допълни че и от СДВР са потвърдили пред прокуратурата, че Чоков е бил във видимо отлично състояние в заведение в кв."Драгалевци". Като каза, че са събрани достатъчно доказателства за отклонението на Чоков от наложената му мярка.

Забелязаха Ценко Чоков в заведение, докато е под домашен арест (СНИМКА)

Освен че утре ще поиска да бъде върнат в ареста, прокуратурата започна и разследване срещу вещото лице, което през ноември заявило, че Чоков е в толкова лошо здравословно състояния, че дори делото срещу него трябва да бъде спряно до излекуването му.
 
Арнаудова отказа да отговори кой е експертът, прегледал бившия кмет на Галиче и допълни, че в предишна експертиза лекарят е твърдял отново, че състоянието на Чоков не е добро. За такъв тип престъпление законът предвижда затвор от 1 до 5 години и лишаване от права.

Прокуратурата поиска съдът да върне в ареста Ценко Чоков

Ценко Чоков
БГНЕС, архив

Колкото до ефективността на домашния арест Арнаудова е на мнение, че след като не може ефективно да бъдат контролирани лицата, които трябва да стоят в дома си, то тази мярка е безмислена и не постига целите описани в закона.
 
Домашният арест се използва предимно за болни, които не могат да престояват в ареста, коментира Арнаудова и отново допълни, че контролът по изпълнение на мярката не е достатъчно ефективен.
БТА