Съкращават леглата в общинските болници в София
Съкращават леглата в общинските болници в София / ThinkStock/Getty Images
Съкращават леглата в общинските болници в София
87545
Съкращават леглата в общинските болници в София
Съкращават леглата в общинските болници в София
  • Съкращават леглата в общинските болници в София
  • Съкращават леглата в общинските болници в София

Съкращения на легла в общинските болници в София ще има. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по финанси, който отговаря и за общинското здравеопазване - Дончо Барбалов.

Въпреки това той увери, че не се очаква недостиг на места в столичните лечебни заведения. Рокади се планира да има и в управлението на поликлиниките в града, тъй като от общината са решили да сменят шефовете на всички ДКЦ-та, които не показват добри финансови резултати или са потънали в дългове.

Орязването на болнични легла ще затрудни достъпа на пациента до лечение

Общинските болници в София също ще минат през реформата на здравния министър Петър Москов. Ресорният зам.-кмет Дончо Барбалов съобщи, че орязване на болнични легла ще има, но с уверението, че няма да се стигне до недостиг на места за пациенти:

"Там, където това се налага, е в резултат на анализа на дейността от гледна точка на медицински и финансови показатели. Всички са участвали в този диалог, имаме пълно разбиране. Там, където се налага съкращаване на легла, това са на практика легла, които не са били използвани добре в последните години. Няма да е в ущърб на пациентите, а с цел подобряване ефективността на лечебните заведения".

В болниците у нас лекуват с най-евтините антибиотици

През последните месеци с решение на местния парламент се проведоха конкурси за избор на нови ръководители на част от столичните поликлиники. Барбалов заяви, че до това се е стигнало заради не добри финансови разчети. Той обясни и какво ще се иска от новите управители:

"Да оптимизираме структурата и да постигнем най-добро като качество медицинско обслужване, както и да нямаме загуби по медицинските заведения".

Продължават и ремонтните в част от общинските болници. Обновлението на Клиниката по неврология към Първа МБАЛ-София ще приключи до началото на август.