/ БГНЕС
Отстраненият кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова отново излизат под домашен арест, реши Апелативният специализиран съд. Преди около месец Иванчева, Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров бяха осъдени на първа инстанция 20,15 и 12 години затвор за, съответно, искане на подкуп и помагачество. Днес в съда Иванчева се яви и с нов защитник, след като се отказа от досегашния си адвокат Марин Марковски.

Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор
 
Преди по-малко от месец когато съдът прочете присъдите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, двете жени отново бяха задържани под стража с мотива, че заради големите им присъди има опасност да се укрият. До момента те пребиваваха в Сливенския женски затвор. Днес съдът реши, че постоянният арест е прекалено тежка мярка в случая тъй като според тях няма опасност двете жени да попречат на делото, да извършат друго престъпление или да се укрият. Според прокурор Тихомир Стоев обаче от тук нататък времето ще покаже дали това е така:
 
„Каквото и да се опасявам, съдът е постановил е това, което постави. От тук нататък времето ще покаже дали ще укрият, дали няма. Аз защитих позицията на прокуратурата такава, в която съм убеден. Точно съдът е този, който взима решението по свое усмотрение“.

Иванчева иска да излезе от ареста, за да организира предизборна кампания
 
Новият адвокат на Иванчева - Николай Хаджигенов, който изненадващо замени досегашния й защитник - Марин Марковски, заяви, че в последната година Иванчева е спазвала стриктно процесуално поведение и по никакъв начин не е показала, че има намерение да се укрива. Пред магистратите той изтъкна, че дори да иска, бившата кметица няма как да се укрие, тъй като е известна колкото Делян Пеевски. Въпреки това по-късно пред журналисти Хаджигенов коментира, че е изненадан от решението на съда днес:
 
„Защо?! Защото, ако позволите да ви дам един безумен пример, при Термопилите спартанците са знаели, че отиват на смърт, нали? Работата на наказателния адвокат в България е точно такава - да прави невъзможното и да знае, че няма да се случи нищо смислено. Практиката на съдилищата за обикновените убийства е под 10 години. Това е форма на безобразие, като размер на присъдите“.
 
На въпросът защо се е съгласил да поеме защитата на Десислава Иванчева след постановяването на безпрецедентно високите присъди на първа инстанция, адвокат Хаджигенов коментира:
 
„Това не е обикновен съдебен процес. Това не е прокуратурата срещу престъпниците Иванчева и Петрова. Това е борбата на народа срещу прокуратурата. Това е битка за правосъдие. Това е и причината, поради която аз искам да участвам в процеса“.
 
Иванчева и Петрова в писмо от ареста: Змията хапе най-силно, когато знае, че умира
 
Пред съда за пореден път двете жени се оплакаха от условията в ареста. Според Петрова, в Сливенския затвор ситуацията била далеч по-добра от столицата, но заради дистанцията, нямала възможност да комуникира с адвоката си. В следствения арест в София пък бившата зам.-кметица на "Младост" се оплака от липсата на електрическо осветление и наличието на 157 дървеници, 60 хлебарки и 3 бълхи, които тя лично е ликвидирала в последните няколко дни, докато е пребивавала в София преди делото днес.
 
След решението на съда Иванчева и Петрова ще напуснат Сливенския затвор окончателно и Иванчева ще има възможност да води от дома си предизборна кампания, тъй като тя е независим кандидат за евроизборите.