Съдът пусна без мярка за неотклонение Ангел Дерменджиев и Севдалин Минчев
Съдът пусна без мярка за неотклонение Ангел Дерменджиев и Севдалин Минчев / Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд /СГС/ остави без мярка за неотклонение двамата бизнесмени Ангел Дерменджиев и Севделин Минчев. Те бяха задържани по сигнал за натиск над длъжници, незаконна финансова дейност, изнудване за обществени поръчки и принудително прехвърляне на фирми.

Сигналът бе подаден от Пламен Троански, за когото от адвокатите на Дерменджиев стана ясно, че дължи 200 хил. евро на клиентът им. Дългът бил от миналата година, а Дерменжиев е завел дело срещу Троански, тъй като не връщал парите. От записи, направени със специални разузнавателни средства, стана ясно, че Троански се заканил на обвиняемия, че "сега ще види какво ще му се случи" след като разбрал за заведеното срещу него дело. Основната теза на защитата е, че това, което "ще се случи", е акцията на ГДБОП. По време на една от бизнес срещите на двамата необяснимо са присъствали служители на ГДБОП, каза в съдебната зала адвокат Илиян Василев. Той посочи, че прокуратурата не е представила никакви доказателства за заплахи за физическа саморазправа от Ангел Дерменджиев към Пламен Троански, посочва БТА.

Съдът също не намери доказателства за извършени престъпления от двамата обвиняеми. Според СГС прокуратурата не е събрала и доказателства за престъпление срещу третия сочен за участник в групата Красимир Велчев. Велчев все още се издирва. Съдебният състав посочи също, че няма данни тримата да имат връзка помежду си в престъпления, още по-малко да са представлявали престъпна група, която чрез сила и заплахи да е сключвала сделки или извличала облаги, както твърди обвинението.

Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд /САС/. Ако това се случи, САС ще заседава на 13 септември.