Пламен Бобоков
Пламен Бобоков / БГНЕС
Съдът ще каже на 15 ноември дали ще върне на прокуратурата делото за опасни отпадъци срещу братя Бобокови
Софийският градски съд ще се произнесе на 15 ноември дали има основания да се върне на прокуратурата обвинителният акт срещу срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима други - Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски, или делото ще започне по същество. Това стана ясно на днешното разпоредително заседание, а причината е обемът на делото и доводите на страните.

Делото е за организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци, престъпление по служба и данъчни престъпления. По него има над 200 свидетели и 28 вещи лица. Обвиняемите бяха задържани на 28 май 2020 г. от Спецпрокуратурата. 

Спецсъдът връща делото срещу Красимир Живков и Бобокови на прокуратурата

Това е второ разпоредително заседание по делото, след като през декември 2021 г. спецсъдът върна на прокуратурата обвинението за отстраняване на съществени процесуални нарушения. След като специализираното правосъдие беше закрито обаче през 2022 г., делото беше пратено по компетентност на Софийския градски съд.

Четирима прокурори представляваха днес държавното обвинение. Съдът отхвърли граждански иск от Министерството на финансите срещу Атанас Бобоков за невнесено ДДС на стойност над 618 хиляди лева.

Разследват убийство в Долна Баня на свидетел срещу братя Бобокови


Защитниците на обвиняемите заявиха, че новият обвинителен акт не решава въпросите и проблемите, констатирани при предходното разпоредително заседание. Според адвокатите все още има отстраними процесуални нарушения в обвинението, които пречат за осъществяването на ефективна защита на обвинените. Те допълват, че по делото няма факти за редица ключови твърдения, които нарекоха "измислени", както и че обвиненията срещу Ирена Христова и Васил Коцев трябва да се отделят от настоящото дело и да се гледат от друг съд.

Според прокуратурата няма основание за прекратяване на досъдебното производство и не са допуснати нарушения, които да ограничат правата на обвиняемите.  Също така прокурорите добавиха, че по делото има достатъчно факти.