Съдът не отстрани от длъжност кмета на Хасково
Съдът не отстрани от длъжност кмета на Хасково / БГНЕС

Хасковският окръжен съд не уважи искането на прокуратурата кметът Георги Иванов да бъде отстранен от длъжност. Предложението бе свързано със случая „Билла", по който на Георги Иванов е предявено обвинение за умишлено ощетяване на общинската администрация.

Според прокуратурата градоначалникът пречи на разследването, което между другото е приключено, като забавя предоставянето на документи, изискани от разследващите. Съдът днес изслуша и трима свидетели, от които стана ясно как се движи и разпределя кореспонденцията в общината и че на конкретните три писма, посочени като мотив в предложението за отстраняване, има навременни и задоволяващи изискванията на разследващите отговори. Тяхното списване и комплектоване е извършено от съответните отдели в администрацията. По време на тази кореспонденция, между община и полиция, Георги Иванов е бил в отпуск.

Прокурорът Петър Мидов направи искане за отвод на съда, след като му бе отказано да бъдат събирани нови документи, касаещи кореспонденцията между общината и фирмата. Искането за отвод също не беше уважено. Съдът прецени, че няма основание за отстраняването от длъжност на Георги Иванов. На разследващите органи, въпреки че не са конкретизирали какви точно документи изискват, са пратени навременни отговори. Предоставена е и наличната документация по изисканата кореспонденция между общината и търговската верига.

Няма данни Георги Иванов да е внушавал или по друг начин да е въздействал на служителите си, с цел забавяне или непредоставяне на документи. В мотивите си съдът спомена и факта, че досъдебното производство по случая „Билла" е приключено почти едновременно с предявяването на предложението за отстраняването на Георги Иванов. Определението на съда може да се обжалва в 10-дневен срок.

Други новини от Хасково