Съдът наложи арест на 11 от бандата телефонни измамници
Съдът наложи арест на 11 от бандата телефонни измамници / netinfo

Пловдивският районен съд наложи най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража” на 11 от 14-те телефонни измамници, задържани в сряда при масирана полицейска акция в Горна Оряховица по разработка на пловдивската полиция. Двама от задържаните са освободени още вчера от прокуратурата, като мерките им за неотклонение са „парична гаранция” в размер съответно 7000 и 5000 лева.

Делото бе насрочено за 10 часа днес , но по молба на седмината адвокати на задържаните, бе отсрочено с два часа, за да могат защитниците да се запознаят с материалите, събрани от полиция и прокуратура. След петчасово заседание, проведено при закрити врати, заради използваните специални разузнавателни средства, магистратите задържаха всичките 11 мъже, за които прокуратурата поиска арест.

Под засилена полицейска охрана телефонните измамници, бяха натоварени върнати в ареста. Роднините им твърдят, че не се занимават с телефонни измами, а с отглеждане на животни. В петък говорителят на прокуратурата Даниела Начева съобщи, че седем от задържаните са осъждани за измами, но наложените им наказания са пробация.

Срещу телефонните измамници са повдигнати обвинения за седем опита за измама и една довършена заблуда. Общият размер на нанесените щети е 112 900 лева. Пострадалите от измамите са от Пловдив и околните села.

Решението на съда за налагане на най-тежките мерки за неотклонение не е окончателно. То подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд в тридневен срок. Адвокатите на задържаните заявиха, че ще обжалват.

От 3 до 10 години лишаване от свобода е предвидената в Наказателния кодекс санкция за извършеното от телефонните измамници престъпление.