/ БГНЕС, архив
Софийският градски съд глоби с 1000 лева генералния директор на БНТ Константин Каменаров след поредното му неявяване в съдебна зала. Той е подсъдим за шофиране в нетрезво състояние и вече има условна присъда от една година и три месеца затвор на първа инстанция. Ако тя бъде потвърдена, Каменаров ще трябва да напусне поста си, тъй като по закон членове на управата на БНТ не могат да са лица, осъдени с „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер. При следващо неявяване на Каменаров съдът обяви, че ще вземе решение по същество в негово отсъствие.

Делото срещу Константин Каменаров тръгна в негово отсъствие

Каменаров е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта в нощта на 23 юни 2016-а. Според обясненията му пил уиски и медицински разтвор, който съдържал етилов алкохол, а съпругата му позвънила късно през нощта, за да я прибере. На първа инстанция Софийският районен съд му наложи условна присъда от една година и три месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.

В случай че втората инстанция също признае Каменаров за виновен, дори и да измени присъдата му, тя ще бъде окончателна. Това би го поставило в несъвместимост с поста му на генерален директор на БНТ, тъй като по закон лица, осъдени с „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер, не могат да участват в управата на националната телевизия. В случай че втората инстанция обаче отмени присъдата му, прокуратурата ще има право да я протестира и пред Върховния касационен съд.

Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ

До момента Каменаров не се яви на нито едно от заседанията. Първоначално – заради ангажименти около конкурса „Евровизия”, след това заради здравословни проблеми. Днес Каменаров също не дойде, този път заради заболяване на адвоката му Людмил Рангелов. Такъв тип дела обаче не предполагат задължителна адвокатска защита, а задължително е единствено присъствието на обвиняемия. Според съдебния състав до момента делото е отлагано многократно, което граничи със злоупотреба с право. Като такова ще бъде прието и следващо отсъствие на Каменаров, дори да е по уважителни причини.
Съдът наложи и максималната възможна глоба на Каменаров – 1000 лева, за неявяване без уважителна причина. Ако адвокатът му Людмил Рангелов не представи следващия път медицински документ за днешното си отсъствие – също ще бъде глобен. В случай, че Каменаров не се яви и на следващото заседание по делото – на 11 януари – съдът обяви, че ще вземе решение по същество в негово отсъствие.