Съдийската колегия във ВСС да се ръководи на ротационен принцип?
Съдийската колегия във ВСС да се ръководи на ротационен принцип? / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев е на мнение, че съдийската колегия на ВСС, която ще се оформи след промените в Конституцията, трябва да се ръководи на ротационен принцип от председателите на двете върховни съдилища. Така според Колев е най-справедливо, като периодът на ротация няма значение.

Според предложените промени в Конституцията, ВСС ще бъде разделен на две колегии, като в текстовете сега е записано, че съдийската се ръководи от председателя на ВКС.

Според Георги Колев сега предложеният текст в тази насока е несправедлив. Пред журналисти той допълни, че е споделил становището си с представителите на ЕК, с които се е срещнал преди дни в София. По думите му реален ефект от разделянето на ВСС може да се очаква след две-три години. Промените в Конституцията според него няма как да минат окончателно преди пролетта, а тези в Закона за съдебната власт - поне следващото лято.

Председателят на ВАС подкрепя разширяването правомощията на Инспектората на ВСС. Според него обаче съществува спорен текст по отношение проверката на магистрати за корупция. С промени се предлага създаването на антикорупционен орган, който ако заработи, според Колев ще дублира ИВСС, по отношение на магистратите. За това той смята, че проверките на магистрати трябва да се правят от инспектората.

Колев няма опасения за манипулация на избора на конституционен съдия от магистратската квота. Така той коментира избора на съдия Таня Райковска, която беше номинирана преди няколко дни.

Получилият по-малко гласове Боян Магдалинчев (издигнат от съдии от ВАС) не е огорчен от факта, че част от колегите му не са гласували за него. За организирано лоби в подкрепа на Таня Райковска не е чувал.

Източник: БТА