12-тонната камбана е замлъкнала преди повече от година
12-тонната камбана на Шипченския манастир повече от година е замлъкнала. Причината е, че се руши уникалната 53-метрова кула върху която се намира. От Старозагорската митрополия  набират средства за възстановяването ѝ.

Има компрометирани части в камбанарията на храм–паметника „Рождество”, намиращо се в дворите на Шипченския манастир. Храм, който ни е завещан от нашите деди”, каза старозагорски митрополит Киприан.

Конструктивното състояние на кулата е наистина много тревожно. Преди две години започнаха да падат парчета от зидарията на колоните и на корнизите. Специалисти направиха оглед.

Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция”, обясни архитект Петър Влахов. Пет български манастира ще бъдат обновени със средства от ЕС

И наистина необходимостта да се направи ремонт на камбанарията е голяма, защото преди 10 години балтийска фирма е направила, но не достатъчно качествен ремонт. В момента наистина има елементи, които падат от нея”, каза още Киприан.

Шипченският манастир е паметник на културата от национално значение. Той е част от стоте национални туристически обекта, като ежедневно хиляди туристи го посещават. Самият храм е изграден с дарения. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Строежът завършва през 1902 г. С годините кулата се руши заради високата влажност, рязката промяна в климатичните условия и вибрациите от камбаните.

Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см. По цялата периферия на носещите колони на камбанарията, което е наистина обезпокоително. Това не значи, че камбанарията ще падне сега, но все пак това е носеща конструкция на камбанарията която е с височина около 50 метра”, каза Влахов.

Сега предстои ново обследване на кулата. След  запитване, австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата. Те могат да изработят и тухли с идентична структура, като тези с които е построена кулата преди 120 години.

„Обърнахме се на два пъти към президента, към министър-председателя на Република България, за помощ и чакаме”, каза още митрополит Киприан.
Старозагорската митрополияе открила специална дарителска сметка,за да се съберат пари за ремонта. Нужни са 1 милион лева за спасяване на българската светиня.

Всеки, който желае, може да помогне по следния начин:

Банка ДСК, Стара Загора
Фонд „Църкви и Манастири“
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG: STSABGSF


С изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.
NOVA