Свидетел по делото Белнейски: Лазар Колев е убиецът на сестрите
Свидетел по делото Белнейски: Лазар Колев е убиецът на сестрите / снимки: DarikNews.bg, Пловдив

Лазар Колев е убиецът на сестрите Белнейски, заяви пред пазарджишкия Окръжен съд ключовият свидетел по делото Владимир Савов-Иширковеца. Това е човекът, с когото Колев е бил в една килия в арестите на Националната следствена служба в София.

Според Иширковеца в момент на депресия Лазар Колев се е разкаял и му е признал, че той е убил момичетата. Едното момиче е било оставено в офис на вуйчото на Лазар, бизнесменът Паун Лазаров, но не лично при него, а при негов познат, вероятно служител на фирмата му. По думите на Иширковеца, според разказа на Лазар, това е станало случайно, защото Колев е бил много пиян.

Следователят Камен Николов е поставил в яката на якето на Владимир Иширковеца записващо устройство, което четири поредни дни е било в него. Лазар е бил предупреден от своя адвокат Марин Марковски, че в килията му са поставени подслушвателни устройства. Когато Иширковеца е разпитвал Колев за детайли от убийството, обвиняемият му е обяснявал с жестове и мимики, пускал е радиото, за да бъде заглушаван гласът му, разказвал му е шепнешком на ухо. Иширковеца не знае какви са записите на устройството, които са ползвани от разследващите.

По думите на Иширковеца, след разказа на Лазар Колев станало ясно, че по-голямата сестра Росица не е издържала на сексуалното издевателство върху нея и е скочила от автомобила му. Лазар Колев е изразил съжаление при откровенията си, че не е успял да й се противопостави и да не й позволи да действа по този начин, като е оправдал действията си с това, че е бил в нетрезво състояние. Точни думи на Лазар Колев са били "тя не издържа на напъна и стана белята".

Явно несъответствие бе установено от адвокат Марин Марковски при обстойния разпит на Иширковеца. Съдът обаче не прие възражението. Става въпрос за разпита на Иширковеца преди делото, в което той не е казал, че Лазар е упражнил насилие върху Росица, преди тя да скочи от колата. В показанията му беше фиксиран физически натиск и насилие при инцидента с по-голямата сестра Белнейска.

По време на очна ставка между Лазар Колев и Владимир Иширковеца, Колев заяви в очите на Владимир Славов, че никога не му е казвал, че познава сестрите Белнейски.

Владимир Савов-Иширковеца бе категоричен, че не е прокурорски свидетел, не е поставено лице и не е облагодетелстван за това, което е разказал пред разследващите.

Другият ключов свидетел - вуйчото на Лазар Колев, търговецът и производител на хляб и хлебни изделия Паун Лазаров, заяви, че върху него е упражняван прокурорски натиск по време на разследването. Лазаров бе категоричен, че не е плащал за алибито на Колев, както и че обвиняемият не е убил сестрите Белнейски. Паун Лазаров обобщи, че до момента от него е взиман биологичен материал за две ДНК-проби. Стана ясно още, че Лазаров плаща на адвокатите Марковски не заради близостта си с Лазар Колев, а заради своята сестра Марияна Тодорова.

Свидетел по делото Белнейски Лазар Колев е убиецът на сестрите
netinfo

Свидетели по делото обърнаха на 180 градуса показанията си пред Пазарджишкия окръжен съд. Валентина Димитрова, майка на една от интимните приятелки на обвиняемия Виолета Витекова, заяви, че няма спомен точно в кой ден Лазар Колев е спал в дома им и го определи като "много добро момче". Тя бе категорична, че не може да потвърди показанията си, които е давала преди време в рамките на разследването, че вуйчото на Лазар Колев им е давал пари, за да изградят фалшиво алиби на неговия племенник. Пред журналисти Витекова заяви, че Колев никога не е проявявал агресия към нея и той не е убиецът на сестрите. Тя отрече, да е била бременна от него. В годината на убийството Виолета е била на 12 години и не е ходила на училище.

Доведеният баща на Виолета Витекова също беше разпитан. Той изтърпява ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние, той е бил в затвора и за измами. Съдът намери и в неговите показания противоречия. В предишните си два разпита пред съдия Стефан Боев е казал, че Паун Лазаров го е заплашил да казва, че племенникът му Лазар Колев е бил в неговия дом на 27 януари вечерта, след като му е обещал пари. Боев каза също, че не си спомня деня, в който Лазар Колев е останал да пренощува в семейството, но допълни, че приятелят на дъщеря му често е отсядал у тях. Стефан Боев потвърди показанията на Владимир Иширковеца в тази част, че Лазар Колев му е дал 200 лева и отделно 80 лева за почерпка в ресторант.

Адвокатите Марковски-баща и син ще поискат да бъде осъществена конферентна връзка с експертите от чужбина, изследвали ДНК-пробите по случая "Белнейски", стана ясно в края на третото заседание по делото. Защитата ще иска в реално време връзка с експертите от Великобритания, САЩ и Австрия.

Началникът на РПУ - Пазарджик Симеон Съловски, който през 2006 г. е бил началник на сектор "Полиция", заяви пред съда, че му е направило впечатление при първоначалния оглед в местността "Грамадите", след намирането на труповете, че има изпочупени клони в района до черния път. Той каза, че е предположил, че извършителят на убийството си е проправял път оттам. Посъветвал е следователя да вземе клоните, за да бъде направен анализ, който ще подпомогне разследването, но следователят счел, че това не е необходимо. По думите на Симеон Съловски, при първия разпит Лазар Колев е бил в много добро настроение, не е бил притеснен, но когато му е зададен въпроса за фаталната нощ на 27 срещу 28 януари 2006 г., Колев променил коренно поведението си. Съловски бе категоричен, че в практиката си никога не е виждал човек да трепери така в продължение на 20 минути.

Сестрите Христина и Росица Белнейски бяха открити мъртви в края на януари 2006 г. в местността Грамадите между Брацигово и Пещера, а единственият задържан по случая е 29-годишният Лазар Колев.