/ БГНЕС
Решението беше гласувано от временната комисия в НС
Временната парламентарна комисия, която бе създадена да разгледа свалянето на имунитета на Веселин Марешки, реши защитата да му бъде свалена. Лидерът на "Воля" обаче не се появи на заседанието.
 
Марешки ще си даде сам имунитета, не съжалява за шамара

След едночасови дебати, Временната комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу Веселин Марешки разреши да бъде снет депутатския му имунитет.
 
Пред журналисти председателят на комисията и секретар на ПГ на "Обединени патриоти" Християн Митев оповести решението на членовете и обясни, че е удовлетворено искането на главния прокурор и по този начин ще може да бъде продължено наказателното дело от общ характер, което е заведено срещу Веселин Марешки.
 
Главният прокурор иска имунитета на Марешки и още двама депутати

Решението на комисията е било взето със 7 гласа "за", и двама - Андон Дончев и Симеон Найденов - "против". Аргументите им са били, че съдът могъл да бъде недостатъчно независим и да се влияе от една друга посока, включително от медиите.
 
Аргументите "за" са били, че със снемането на депутатския имунитет на Марешки ще може да се осигури възможност той да се защити пред съда, да изложи аргументите си, а не да бъде скриван зад своя имунитет.
 
В четвъртък се очаква докладът от заседанието на комисията да бъде внесен в деловодството на Народното събрание. След това председателят на парламента Димитър Главчев ще реши кога да влезе в пленарна зала.
 
Костадин Костадинов: Марешки е диагноза за състоянието, в което се намира България

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки, тъй като му е повдигнато обвинение, за това, че на 15 октомври 2014 г. във Варна е причинил на Костадин Костадинов лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето.
Агенция Фокус