/ Thinkstock/Getty Images
Атмосферната циркулация от събота нататък се сменя и следва период с повече валежи
Сухият период от пролетта приключва, до 17 април ни очакват валежи
101193
Сухият период от пролетта приключва, до 17 април ни очакват валежи
  • Сухият период от пролетта приключва, до 17 април ни очакват валежи
До петък не се очакват много превалявания от дъжд. Само на отделни места в планинските райони на Югозападна България е възможно днес и утре да има превалявания, но като цяло ще бъде сухо, предимно слънчево пролетно време. Това сочат средносрочните прогнози, представени в "Дарик кафе".

Топ 20 на дестинациите в Европа за 2019 (СНИМКИ)
 
Температурите до четвъртък ще бъдат по-ниски заради малко по-хладен въздух, който нахлува над Балканите, като дневните температури ще са 14-15 градуса, а по високите западни полета - 12-14 градуса.
 


След това, от събота, за малко по-дълъг период от време, ще настъпи промяна в атмосферната циркулация, която започва в средата на тази седмица. В предишните 10 дни мощни антициклони се бяха настанили над целия европейски континент, затова и времето над страната предишната седмица беше по-сухо.

Сега обаче над Западна и Централна Европа и над цялото Източно Средиземноморие ще се разположат центрове на ниско налягане. Това ще промени атмосферната циркулация над Балканите в края на седмицата, когато от югозапад към страната ще се приближи средиземноморски циклон и от събота и неделя времето ще се развали.

дъжд поляна пролет
Thinkstock/Getty Images

Ще започнат валежи, които се окачва да са по-активни, по-обилни над цялата страна, особено в събота в следобедните часове, през нощта в неделя с малки прекъсвания. В понеделник ще има нова порция валежи по нов средиземноморски циклон, който ще се приближи от запад към страната.
 
През цялата следваща седмица, с прекъсвания, времето над южната част на Европа, над Балканите, над източната част на континента ще бъде обусловено и определяно от центрове на ниско атмосферно налягане, което означава повече превалявания от дъжд. Тази ситуация се очертава да остане такава до 15-17 април, като в някои дни ще са по-активни, а в други - само в следобедните часове. 

дъжд пролет времето
iStock/Getty Images


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg