стар компютър
стар компютър / netinfo
Странни имейли информират интернет потребителите за несъществуващи дългове и породиха съмнения за пореден опит за измама или разпространение на вирус. Читатели сигнализираха, че на електронните си пощи са получили съобщения, изпратени от японски потребител, но подписани с българско име.

В него, без да фигурира обръщение, на български език се посочва, че фирма на получателят е заявила услуги на стойност 2903 лв. Посочен е номер на договор, който пък е прикачен към писмото.

Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли. Не отваряйте подобни злонамерени съобщения, предупреждават от ГДБОП.
 

ВНИМАНИЕ! ИСКОВА МОЛБА! ДИМИТРИНКА ДИОНОВА! ПЛОДЪЛЖАВАТ ОПИТИТЕ ЗА ИЗМАМА! КИБЕРПРЕСТЪПНИЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАРАЗЯТ КОМПЮТ...

Публикувахте от cybercrime.bg в 13 март 2017 г.
"Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер.

В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден. Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем"
, пише в писмото.
 
В заключение получателят е заплашен, че ако не плати посочената сума ще бъдат сезирани компетентните органи.
 
Писмото е изпратено на хора, които никога не са имали регистрирани фирми. Прикаченият файл и японският имейл пък ги е усъмнило, че става дума или за вирус, който се разпространява, или за опит за измама.