Министерството на здравеопазването осигурява извънредна доставка на лекарствения продукт Калимин (Kalymin) за пациенти с миастения гравис.

 Министерството на здравеопазването обяви, че ще бъдат доставени нужните за страната количества от медикамента Калимин през следващата седмица.

По-рано днес стана ясно, че около 1500 души в България, които страдат от рядкото заболяване Миастения гравис се нуждаят от лекарството, за да оцелеят. Те обаче алармираха, че животоподдържащите медикаменти липсват в аптечната мрежа.

„Ние не може да живеем без тези лекарства. Не можем да водим живота, който и без това не е толкова пълноценен. Министерството на здравеопазването ни обрича на смърт. Нямаме друго лечение”, посочи пред NOVA Нели Върбанова.

Тя, както и останалите с рядкото заболяване, се страхуват, ако останат месец без лекарствата, които приемат ежедневно, защото може да загубят живота си.

„С тези лекарства в момента съм на крака. Заболяването е подобно на множествена склероза - отслабване в мускулите, говора, челюстта, преглъщането, двойно виждане. Хората са обречени на смърт без тези лекарства”, допълни тя.  

От организацията на болните от заболяването са отправили и запитване към министерството. „Към този момент отговорът е, че фирмата, която внася лекарствата, просто е спряла, без да ги предупреди.

Докато в другите европейски държави медикамента го има. Само за България е спряно”, поясни Върбанова.

От МЗ обявиха, че мерките са предприети, след като са научили, че фирмата планира да възобнови вноса чак в края на месец юли. От компанията са поели ангажимент в кратки срокове медикаментът да бъдат разпределени към търговците на едро с лекарствени продукти. По информация от логистичния отдел на „Тева България“ плануваното количество ще обезпечи напълно нуждите на населението за по-дълъг период от време. От компанията съобщават, че ще бъде поддържан и по-голям резерв от лекарствения продукт в страната.

Временният недостиг не засяга само България. Той е причинен от производствен проблем, свързан със забавяне в доставката на суровина от трета страна, допълват здравните власти.
NOVA