/ iStock/Getty Images
Осигурени са допълнителни доставки от лекарствения продукт Myfortic 180 mg за трансплантираните пациенти в България, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Заради очаквания недостиг на лекарствения продукт CellCept 250 mg поради производствени причини, здравното министерство предприе незабавни мерки за обезпечаване на нуждите на българските пациенти. Единственият алтернативен лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък и съответстващ на международно непатентно наименование Mycophenolic acid, е Myfortic Gastro-resistant tablet, 180 mg х 120, с притежател на разрешението за употреба Novartis Pharma GmbH, Германия, посочват от министерството. 

От ведомството са изпратили писмо до Новартис България ЕООД, с искане за информация за внос на допълнителни количества от лекарствения продукт. В отговор, притежателят на разрешението за употреба вече е направил извънредна доставка на 427 опаковки, като са предприети действия и за допълнителен внос.

Вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че на 30 май във ведомството е постъпило уведомление за преустановяване на продажбите по непредвидени обстоятелства от 30 юни т.г. на лекарствения продукт CellCept, поради производствени причини. МЗ своевременно е информирало Експертния съвет по медицинска специалност „Трансплантология“ за очертаващия се недостиг от лекарствения продукт.

Последвало е изготвяне писма до Изпълнителната агенция по лекарствата и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, като е отправен призив за извършване на всички възможни дейности, които биха довели до запазване на внесените в страната количества от лекарствения продукт и осигуряване на допълнителни, с оглед непрекъсване на лечението на нуждаещите се пациенти в страната.