/ Дарик Плевен
Стотици поклонници са изкачили днес на връх Околчица във Врачанския балкан, за почетат паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от община Враца.

Сирените прозвучаха: С едноминутно мълчание България почете паметта на Христо Ботев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Своята признателност към героизма и саможертвата на националните герои са изразили с поднасяне на венци и цветя кметът на Враца Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков, министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, народните представители Красен Кръстев и Красимир Богданов, председателят на Общинския съвет Нели Стоянова, допълват в съобщението.

Врачански митрополит Григорий е отслужил молебен за България. По традиция, точно 12 часа, звукът на сирени е оповестил "минута мълчание" в памет на отдалите живота си за България.

Преди поклонението на връх Околчица са били наградени с грамоти участниците в състоялата се в Деня на Ботев щафета - дуатлон "Козлодуй-Околчица", която да продължи традицията на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета", отменен заради извънредното положение.

Отменят националните чествания „Ботеви дни - 2020“ във Враца заради мерките

Щафетата е започнала от козлодуйския бряг, където дългогодишният ботевски поклонник от Козлодуй Цветан Гунев е връчил зеления флаг на героичната чета на колоездача от врачанския клуб "Велообщество" Цветан Гьонов.

В различните участъци от щафетата са се включили лекоатлети на спортен клуб "Мизия" и колоездачи от Търнава и Бяла Слатина, се посочва в съобщението. В подножието на село Паволче знамето е било предадено в ръцете на футболисти и спортисти от Враца, а от село Челопек до връх Околчица отново е поето от велосипедистите.

На върха при завършване на щафетата то е било връчено на кмета на Враца Калин Каменов от най-малкия участник в щафетата - деветгодишният Мартин Йорданов.