Стоилов: Имам съмнения относно репутацията на членове на ВСС
Стоилов: Имам съмнения относно репутацията на членове на ВСС / netinfo
„За една част от членовете на Висшия съдебен съвет от квотата на парламента, макар и по-малката, не мога да нося отговорност, защото имам основателни съмнения и данни за тяхната професионална репутация” – това каза в предаването „Денят” на Дарик радио председателят на правната комисия в парламента, който отказа да гласува днес при избирането на нов ВСС.

Стоилов заяви, че не се познава лично с повечето от членовете на ВСС, така че няма лични мотиви както за подкрепата, така и за отказа да предостави подкрепа за някои от тях. Според него обаче могат да се имат предвид съмненията, че сред тези 11 души има и такива, които са издавали съдебни решения, подплатени от финансови интереси. Според председателя на правната комисия в парламента е била необходима професионална преценка на всеки един от кандидатите за ВСС.

Днес няколко имена предизвикаха въпроси и съмнения, а именно Мая Кипринска с твърденията, че Чората е починал от кардиогенен шок, Костадинка Наумова, която е замесена в скандал, свързан с работата й като съдия по вписванията в Софийски градски съд, както и Иван Димов, за който се заговори, че през 1999 г. е разследван от парламентарната комисия Антимафия заради корупция. На въпрос дали, след като те вече са членове на ВСС, могат да бъдат проверени или да им се потърси отговорност по съдебен ред Янаки Стоилов отговори: „Ако има обосновани сигнали, които могат да бъдат представени на новия ВСС или чрез инспектората към него, разбира се, че трябва да бъде направена проверка и фактите да се установят такива, каквито са”.