До настоящия момент са получени са 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Това обяви  министър Калин Стоянов по време на брифинг с главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, на който предоставят информация за предприетите от МВР мерки и действия с цел обезпечаване на обществения ред, сигурността и избирателните права на гражданите при подготовката и провеждането на местните избори.

По думите на министъра 635 са сигналите за купуване на гласове. 

"Има
 голям брой за различни нарушения на изборното законодателство, също така за неправомерна агитация, унищожаване на имущество и други", отбеляза той. 

През същия период на предизборна кампания за местна власт през 2019 година са получени 431 сигнала, обяви министърът и уточни, че разликата е три пъти повече от момента. 

Акция срещу купения вот в Русенско и Великотърновско

Към момента са образувани общо 142 досъдебни производства. 124 са за нарушаване на политически права. През 2019 година са били само 42 производства, отново три пъти повече. 

"Цифрите са достатъчно красноречиви. Има голяма активност от страна на гражданите при подаването на сигнали. Прави впечатление, че най-много сигнали са получени от територията на Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца, София и следващите. Същевременно в по-голямата си част образувани производства касаят основно текстовете по член 167 и член 169 от НЗК, именно създаването на користни мотиви, за да се упражни право на глас", каза от своя страна главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

По думите му схемите са добре известни.

"
Дават се обещания за започване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, към заложни къщи, версии, обещания за дърва за огрев срещу власт", каза той. 

"Уверявам ви, че всеки един постъпил сигнал се проверява обективно и в пълна степен. Име първо осъдително производство на територията на област Плевен. По отношение на казуса в област Бургас с данъчния служител също вървим към разрешаване на случая", заяви комисар Коцев. 

За обезпечаването на секциите около 15 500 служители. 

Министърът обяви, че от началото на тази година са предотвратени около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница.

Той коментира още, че австрийските власти са дали висока оценка за охраната на външната граница на ЕС.

"МВР като институция си е свършило работа, остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да спазва договорните отношения в ЕС. Ние като министерство ще направим всичко възможно да променим тяхната позиция", подчерта министърът във връзка с Шенген, 
 
Първият тур на местните избори ще се проведе на 29 октомври, неделя, а вторият - седмица по-късно (5 ноември).