Стара Загора дарява на Атон благодатния огън
Стара Загора дарява на Атон благодатния огън / netinfo

Благодатният огън ще стигне до българския манастир "Зограф" в Света гора благодарение на помощта на община Стара Загора. Кметът д-р Евгений Желев е разпоредил да се поемат всички разноски по пренасянето на огъня от летище София, с автомобил до българския манастир в Атон.

Огънят ще бъде взет и пренесен от Димо Узунов - старозагорецът, който от години е живата връзка на града с българския манастир и който организира редица инициативи за облагородяване и благоустрояване на святото място.

По примера на другите поместни православни църкви, Българската православна църква тази година изпраща за първи път цяла църковна делегация в Ерусалим, за да донесе в България благодатния огън.

Досега това ставаше чрез духовници от Гръцката православна църква, които идваха от Солунското летище с кола до границата на пункт Кулата и оттам огънят се транспортираше до столицата и различни места на Неврокопска епархия. Варненският владика Кирил, Неврокопският му колега Натанаил и Ловчанският митрополит Гавриил трябва да пристигнат днес на Божи гроб.

Други новини от Стара Загора