/ БГНЕС
БСП се показа като коректен коалиционен партньор, аз бих казал – като прекалено коректен, към „Продължаваме Промяната“, защото ПП не бяха коректни към БСП.

Това каза председателят на Партията на европейските социалисти и бивш премиер и лидер на БСП Сергей Станишев в Стара Загора. Там с конференция на тема „Политика на кръстопът: България, Европа и светът“ започват честванията на 131-годишнина от началото на организираното социалистическо движение в България.

Нинова: От Бузлуджа ще стартираме предизборната кампания на БСП

„Продължаваме Промяната“ като че ли съзнателно "закопаваха" БСП", коментира Станишев. Според него има риск на предстоящите избори да се получи сблъсък между ГЕРБ и ПП, а БСП да пропадне.

"Знаете, че на всички избори е най-важно кои са двете политически сили, които правят големия сблъсък. Най-големият риск е дали ще можем да се справим като партия, да измислим наша алтернатива", посочи Станишев.

"За съжаление в това правителство имаше заложени няколко основополагащи дефекта, които доведоха до неговия ранен финал", коментира още председателят на ПЕС.

Заради F-16: БСП напусна заседанието на Министерския съвет

"Първо - нито един от спорните въпроси между партиите в коалицията не беше залегнал в програмата за управление, което доведе до това, че когато се сблъскваха с всяка противоречива теза в хода на управление, възникваше криза, посочи Станишев и добави, че това е довело до голямо напрежение между партиите. Като втори проблем той посочи липсата на механизъм за изглаждане на спорове. Трето – за едно коалиционно напрежение е изключително важна политическата култура. "Ако не се уважават лидерите на партиите, се получава това, което се получи", добави той.
БТА