Станишев: Не ставаме по-зависими от Русия с подписаните споразумения
Станишев: Не ставаме по-зависими от Русия с подписаните споразумения / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Правителството е защитило интересите на България при подписването на икономическите договорености с руската делегация, съобщи в парламента премиерът Сергей Станишев. Фалшива е тезата, че с подписването на икономическите споразумения с Русия ставаме по-зависими, заяви Станишев.

Министър-председателят подробно изреди практическите ползи за страната ни от постигнатите договорености с Русия. Нито едно решение по „Южен поток” не може да бъде взето без българската страна, която участва в проекта с 50 на 50, посочи Станишев. Успяхме да отстоим и участието в проекта на българското държавно дружество „Булгаргаз”, както и това регистрацията да бъде осъществена в България, обясни премиерът.

Преминаването на повече транзитни енергийни трасета през страната ни засилва нашия суверенитет, каза Станишев, като посочи, че сме заинтересовани да се превърнем в регионален център за транзит и разпределение на енергийни ресурси.

В договора за газопровода „Южен поток” е записано още, че ако настъпи промяна в енергийното законодателство на Европейския съюз, България ще се съобрази с нея и това ще бъде отразено в споразумението.

По думите на министър-председателя за това ще спомогне участието на България в проекта „Южен поток” и в проекта НАБУКО. Двата проекта са взаимно допълващи се, допълни Станишев по повод упреците на десницата.

Относно нефтопровода Бургас-Александруполис той обвини в лицемерие ДСБ, чиито лидер Иван Костов е подписал меморандума още през 1997 година.

Относно АЕЦ „Белене” Станишев припомни, че проектът е одобрен от Европейската комисия.

Да престанем да идеологизиране отношенията с Русия, да не се делим на русофоби и русофили, да бъдем българофили, заключи Станишев.

Той призова българските депутати да се освободят от комплекса за малоценност, че от България нищо не зависи, защото сме членове на ЕС и на НАТО. Светът е глобален и страна, която се затвори в себе си, е обречена на изолация, обърна се Станишев към опозицията.