СРС гледа делото срещу Асен Друмев
СРС гледа делото срещу Асен Друмев / cнимкa: БГНЕС

Пети състав на Софийски районен съд с председател Даниела Борисова днес от 9 часа ще разгледа на трето заседание наказателно дело от общ характер, заведено срещу Асен Друмев – бивш директор на Държавен фонд “Земеделие”. То е по обвинение за престъпление по служба.

В обвинителния акт се твърди, че на 21 ноември 2005 г. в София като длъжностно лице – директор на Държавен фонд “Земеделие” – Друмев сключил неизгодна сделка – договор за наем на четириетажна сграда в Разград, като с това причинил на Фонда финансова вреда в размер на 83 321,37 лева с ДДС. На 13 юни 2006 г. Друмев отново съзнателно сключил неизгодна за Фонда сделка, като подписал анекс към договор за наем на двуетажна сграда в Силистра. Размерът на наема бил увеличен от 2 700 лева, на 3 300 евро с ДДС, освен това било договорено внасянето на аванс в размер на 99 000 евро, представляващи 30% от стойността на наема за срок от 10 години напред. Обвинението твърди, че с това Друмев нанесъл значителна вреда на Фонд “Земеделие” в размер на 249 177,51 лева. Обвинението сочи и трето деяние на безстопанственост от страна на Друмев. На 14 март 2006 г. той отново сключил договор за наем на три етажа от административна сграда в Пловдив, с което нанесъл вреди на фонда в размер на 149 630,67 лева.

Общата стойност на нанесените от трите деяния на Друмев финансови щети е 482 129,55 лева, които до момента не са възстановени. Мярката за неотклонение на Асен Друмев е “парична гаранция” от 5 000 лева. На първото заседание ход не бе даден и процесът беше отложен, поради представен болничен лист на адвоката на подсъдимия. На второто заседание бяха разпитани трима свидетели, сред които Нихат Кабил, и бяха прочетени показанията на други двама. Приет бе и гражданският иск на ДФ „Земеделие” срещу подсъдимия, на стойност общата сума на щетите.

В предстоящото заседание следва да бъдат разпитани четирима свидетели и да бъдат приети две съдебни експертизи.