/ darikradio.bg
Проф. Христо Пимпирев в "Седмицата"на Дарик
99853
Проф. Христо Пимпирев в "Седмицата"на Дарик
  • Проф. Христо Пимпирев в "Седмицата"на Дарик
Българската база в Антарктида е една световна научна лаборатория. В нея работят и учени от най-различни краища на света, тази година включително ще работят колумбийски учени. Ще им и двама португалци, турци и кипърски учен, Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции на Южния континент.

Българската антарктическа експедиция достигна остров Ливингстън

Той посочи, че по основната идея - България да купи или построи кораб за българските антарктически експедиции, няма развитие. "Срамота е България да няма научно-изследователски кораб. Един такъв кораб би струвал между 40 и 50 млн. лева", изчислява проф. Пимпирев.

По думите му почти всички останали черноморски държави имат научно-изследователски кораби и това подпомага твърде много научните изследвания.
 

darikradio.bg


"България, като морска нация, трябва да има такъв кораб, защото това ще подпомогне твърде много българските учени. И този кораб няма да се използва само за експедициите до Антарктида, но ще може да се използва и по всякакви други научни програми", подчерта Пимпирев.

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око

"Това е инвестиция в бъдещето, защото с него нашите учени ще правят изследвания не само в Антарктида и Черно море, но и в световните океани", аргументира още нуждата ръководителят на българските антарктици.

Три от одобрените научни проекти на Антарктида тази година са свързани с климатичните промени, разказа още проф. Пимпирев.