Христо Пимпирев
Христо Пимпирев / БГНЕС
Реплика на първата българска постройка на Антарктида, изградена преди 30 години, ще стане част от колекцията на Националния исторически музей. Това обявиха днес директорът на музея доцент Бони Петрунова и ръководителят на Антарктическата ни експедиция Христо Пимпирев. Професор Пимпирев дари и първото българско знаме, развято на Ледения континент, на музея, където има специален кът за българската антарктическа дейност.

Температурен рекорд в Антарктида - минус 98,6 градуса
 
Преди точно 30 години професор Христо Пимпирев стъпва за първи път на Антарктида. Тогава там няма и следа от България, а 30 години именно нашата страна е съхранила най-старата съществуваща и до днес постройка на ледения континент, която носи любопитното име Куцото куче. А това куцо куче се появява там в същия момент, в който и професор Пимпирев. Ето и неговите спомени оттогава:
 
„Неописуемо е, когато от кораба слезеш на брега и изведнъж видиш пингвините, които тромаво и любопитно се насочват към този пришълец двукрак, който е дошъл при тях. После животът там. На палатка. Когато си откъснат от останалия свят. Това не може да се забрави. При това тогава беше доста по-трудно. Ние се свързвахме с близките си в месеца веднъж с 5 реда. 30 години след това, в момента може да вдигнеш телефона от Южния полюс и да говориш с всяка друга точка от земното кълбо. За 30 години много се смениха нещата. Тази откъснатост и очарование на Антарктида малко по-малко започна да изчезва“, каза той.  

Загадките под ледовете на Антарктида (ВИДЕО)
 
Въпреки това има неща, които остават и Куцото куче, което е част от световното културно-историческо наследство, е едно от тях. Реплика на къщичката е създадена за игрален филм за Антарктида, който ще има премиера през есента. Тогава и тази реплика ще пристигне в Историческия музей, разказва директорът му Бони Петрунова:
 
„Ще бъде в двора на НИМ. Ще бъде оборудвано под указанията на проф. Пимпирев, който е обещал да бъде наш главен консултант, за да сложим нещата така, както са били тогава на живо. Той ще стане част от детския музеен център, там ще се изнасят беседи, децата ще могат да влизат, да докосват предметите, да се почувстват все едно са там и да видят как са живели нашите антарктици, при какви условия. Идеята е да стане част от образователната дейност на НИМ“.
 
Тази идея ще се реализира през октомври.