Спряна е дейността на фирмата, доставила храна на натровените деца в Сливен
Спряна е дейността на фирмата, доставила храна на натровените деца в Сливен / netinfo

Овладяна е ситуацията с натровените ученици в Сливен. В спешното отделение след полунощ не е пристигнало нито едно ново дете с оплаквания, съобщиха от болницата.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева съобщи за Дарик, че работата на фирмата за кетъринг, която обслужва 21 училища в общините Сливен, Котел и Твърдица, е временно спряна, а директорите на училища сами ще избират как да доставят храна на възпитаниците си.

Деца с оплаквания са постъпили от всички обслужвани от кетъринг-фирмата училища, като единствено от едно няма, тъй като те са яли друга храна за обяд. „Може да се каже, че мина леко, тъй като фирмата обслужва над 2000 деца и можеше да стане наистина страшно. От директорите и учителите разбрахме, че повечето деца са изхвърлили пилешката супа, която им е била поднесена и може би на това се дължи и сравнително малкия брой на натровени”, обясни Василева.

110 деца от 5- до 15-годишна възраст преминаха през спешното отделение на сливенската областна болница само за няколко часа снощи с оплаквания от гадене и повръщане. 60 от тях бяха хоспитализирани и разпределени в различни отделения на областната и Военната болници. 50 ученици бяха оставени на домашно лечение. Всички деца са обядвали пилешка супа и питка. Според лекарите най-вероятно се касае за хранително стафилококово отравяне, но резултатите от пробите ще бъдат готови най-рано в понеделник.

Началникът на инфекциозното отделение д-р Митко Баев съобщи, че децата, настанени там са в добро състояние, но засега няма изписани.

Още новини от Сливен