Спряха делото за конфискация на имуществото на братя Галеви
Спряха делото за конфискация на имуществото на братя Галеви / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кюстендилският окръжен съд спря делото за конфискация на имуществото на Пламен Галев, Ангел Христов - братя Галеви, и техните съпруги.

Искането за спиране на производството направи адвокат Капка Георгиева, представител на едно от дружествата, в които Галеви имат дялово участие. При излагането на молбата си, Георгиева посочи, че в момента е налично тълкувателно дело във Върховния касационен съд, което е относимо към гражданското производство.

Тълкуването е дали има връзка между престъпната дейност с осъществяването на придобитото имущество, за да се постанови конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност.

"Въпросът е изключително важен. Тълкувателното дело във ВКС е заведено от омбудсмана на Република България и касае и няколко други дела за конфискация на имущество. ВКС ще каже дали имущество, придобито от братя Галеви през 2001 година трябва да се конфискува, ако те се съдят за незаконна дейност от 2003 година нататък", коментира адвокат Георгиева.

Това решение на Кюстендилският окръжен съд може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Ангел Байрактарски от Окръжна прокуратура протестира срещу спирането на производството по делото. Всички останали адвокати подкрепиха колегата си Капка Георгиева.

Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189, като от всяко от двете лица се претендира приблизително половината от посочената сума.

Други новини от Кюстендил