Спряха четири строителни обекта в Банско за трудови нарушения
Спряха четири строителни обекта в Банско за трудови нарушения / снимкa: Sofia Photo Agency

Четири строителни обекта и пет съоръжения са спрени в Банско след проверката на инспектори на Дирекция „Инспекция по труда" – София през юли, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Експертите са проверили 14 строителни площадки за спазване на трудовото законодателство.

Най-типичните нарушения, констатирани на проверените строителни обекти в Банско са: необезопасени контури на етажни плочи и други необазопасени части от обектите; изкопи; временни ел. табла, неотговарящи на нормативните изисквания; необезопасени захранващи кабели, създаващи опасност. Освен това е установено допускане до работа на работници без предварително сключени трудови договори; неизпълнение на задълженията на техническите ръководители да отстраняват от работа хора, неизползващи предоставените им предпазни средства; при отсъствие на техническите ръководители на обектите няма упълномощени лица, които да носят отговорност за осигуряването и спазването на безопасни условия на труд.

По време на проверката са съставени два акта за констатирани административни нарушения на работници, които не са използвали предоставените им предпазни средства. Без сключени писмени договори са установени шест работници, за пет от които на място инспекторите по труда са издали постановления за обявяване съществуването на трудови правоотношения. Единият от работниците, работещ без трудов договор, е отказал да подпише постановлението.

Предприети са действия за изясняване статута на петимата китайци, намерени да извършват трудова дейност на строителен обект – монтаж на асансьори в новострояща се жилищна сграда в град Банско. Отправени са запитвания до генералния консул на България в Шанхай, до Министерството на външните работи, до Агенцията по заетостта и дирекция „Миграция" към Национална служба „Полиция". Установено е, че те са членове на група за монтаж на 45 броя асансьори в хотели на българска фирма, в трудови правоотношения са с китайска фирма и са командировани за срок от 90 дни за предоставяне услуги в изпълнение на договор с българската фирма.