/ БТА
За първите две тримесечия НЗОК се е разплатила с договорните партньори и се движи в рамките на определения ѝ бюджет. Това каза д-р Йорданка Пенкова, и.д. управител на НЗОК по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите ѝ до края на май тази година има съществен ръст на средствата, които НЗОК плаща за лекарства на аптеките и на болниците. Това, според д-р Пенкова, се дължи на големия брой нови лекарства, които са включени в Позитивния лекарствен списък, както и на разширените показания на някои лекарствени продукти, което също увеличава разхода на Касата.

НЗОК е сключила договор със 130 притежатели на разрешение за употреба, предстои сключването с още 30, като се очаква отговорът и на още близо 30, за да се сключат всички договори, каза д-р Пенкова пред журналисти след заседанието на комисията. Срокът беше до 1 април, припомни тя и предположи, че договорите ще бъдат сключени скоро. Не може да се каже каква ще бъде отстъпката, която те ще дадат на НЗОК, допълни тя и каза, че са търговска тайна. Договорите влизат в сила от 1 януари.

БЛС и НЗОК се споразумяха да няма лимит в направленията за диспансеризирани пациенти

Новият бюджет ще бъде по-добър, ще имаме възможност с лекарите и лекарите по дентална медицина да договорим нови цени и обеми, каза още тя.

БГНЕС

Списъкът с помощни средства и медицински изделия, за които Касата плаща от 1 юли, не е актуализиран от 2008 год., а средствата за тях за тази година са близо 38 млн. лв. За да започне процедура за спецификация и след това процедура по договаряне, трябва да има финансов ресурс, с който да се обезпечи нов списък на медицински изделия и помощни средства, добави д-р Пенкова.

Разговаряли сме с медицинските специалисти, но засега не може да се обяви нов списък, тъй като трябва да се осигурят средства, допълни тя. По думите ѝ, ако има нов списък за медицински изделия и помощни средства, ще се необходими 100-110 млн. лв. Това обаче зависи от държавния бюджет, допълни тя.
Десислава Пеева/БТА