Нено Димов
Нено Димов / БГНЕС

Спецсъдът решава дали Нено Димов ще остане за постоянно в ареста. Той беше задържан за 72 часа. От кабинета му в министерство на околната среда и водите бяха иззети документи. Беше претърсен и домът му в столицата. 

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост

Екоминистърът подаде оставка от поста в МОСВ от ареста, а премиерът Борисов я прие. Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

Каракачанов пред DarikNews: Арестът сложи кръст на политическата кариера на Нено Димов

Според прокуратурата Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че 23 месеца поред е бил информиран, че притокът в язовир "Студена" е значително по-малък от разхода на вода. Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако бъде на свобода Нено Димов може да повлияе на свидетели, както и на събирането на доказателства или да извърши друго престъпление.

Нено Димов прекара нощта в килия на Трето районно

Предстои оставката му да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите. Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на "Обединени патриоти", предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов.