Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Рано е да се каже, заяви вицепремиерът в отговор на въпроса дали ще предложи нов министър
Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов потвърди за DarikNews, че министър Нено Димов е подал оставка в ареста.

"Така ми каза неговият адвокат", заяви Каракачанов. Той обаче не намира вина в действията на Димов и го защити с факти, които изреди във връзка с водната криза в Перник.

По думите му единствената отговорност на Нено Димов е била да разписва графиците за водоподаването от язовира, подготвени от ВиК, които са на подчинение на МРРБ, а не на МОСВ.

"Не пледирам някой да е в ареста, наш или ваш! Просто казвам - един добър специалист, професионалист, какъвто безспорно е Нено Димов, с това, което се случи вчера, това сложи кръст на неговата политическа кариера. Защото след 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно - хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът", каза още за DarikNews Каракачанов.

Вицепремиерът напомни, че ВиК в Перник е 51% на областната управа и 49% на общината, а язовирът е държавен. В отговор на въпроса дали тогава разглежда събитията като атака срещу по-малкия коалиционен партньор, тъй като други длъжностни лица, освен неговия министър, в ареста няма, Каракачанов отсече:

"Не коментирам политически въпроси, коментирам факти. Споменах кой е отговорен за поддръжката на язовирите и кой ги ръководи, а най-вероятно са подавали по-високи количества за вода, знаейки, че намалява, защото имаше избори. Посочете ми къде е неговата вина!", каза той. "Прокуратурата е институция, която повдига обвинение, съдът взема решение дали дадено лице е виновно, или не, аз коментирам само фактите", добави вицепремиерът.

В същото време Каракачанов разкри, че заповед на министър Нено Димов не е била спазена от ВиК-Перник.

"Има един много интересен факт - през ноември ВиК заявява 1,5 млн. куб. метра, министърът ограничава и казва - "отпускам ви един милион". И въпреки това, ВиК източва 1,5 куб. м вода.
Я ми кажете сега - тези факти за какво говорят?!", възмутен е вицепремиерът.  "Когато получава информация, че има проблеми с нивото на язовира, ограничава водоползването, за да се пести вода, само че ВиК не се съобразява", повтори той.

Каракачанов не пожела засега да каже дали ВМРО ще напусне коалицията и кабинета, нито дали ще предложи нов човек за поста на Нено Димов.

"Рано е да се каже", отговори лидерът на ВМРО и на въпроса дали ще предложи нова кандидатура за министър.

Каракачанов обясни, че двамата с премиера по-рано днес са обсъждали само конкретния казус с ареста на екоминистъра и фактологията около водната криза в Перник, в това число правомощията на МОСВ. Политическите въпроси щели да бъдат предмет на следващ коалиционен съвет, когато го насрочат, каза неопределено лидерът на ВМРО, който именно на излизане от срещата с Борисов в МС определи ареста на екоминистъра като "показно убийство".

Каракачанов за ареста на Нено Димов: Това е показно убийство