Нено Димов
Нено Димов / БГНЕС
Министърът на екологията все още е в ареста и там е уведомил адвокатката си, че иска да напише молба за напускане
Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка, научи DarikNews от свои източници. Два часа по-късно и Министерският съвет съобщи лаконично:

"В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов".

 

За оставката неофициално се разбра след среща на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота бе назначен в коалиционния кабинет министърът на екологията.

По информация на DarikNews Нено Димов е уведомил от ареста адвокат Тодорова, че иска да подаде оставка, а тя е информирала ръководството на ВМРО, които го излъчиха на поста.

Предиобед Каракачанов беше при Борисов в Министерския съвет и на тръгване ясно загатна пред медиите, че събитията с разследвания за водната криза и боклука от Италия екоминистър клонят към раздяла с него. Коментарът на Каракачанов беше, че акцията с разпита и задържането вчера на Нено Димов е била "показно убийство".

Нено Димов прекара нощта в килия на Трето районно

Димов е все още в ареста на Трето районно управление в столицата, където прекара нощта след вчерашните обиски в МОСВ и разпити на Спецпрокуратурата. Обискирано беше и жилището му. Самият той твърдеше при извеждането му от министерството, че не е задържан, а само съдейства на разследващите.

По-късно днес се очаква спецпрокурорите да хвърлят повече светлина върху акцията от вчера и да дадат подробности за ареста на министъра, който е първият действащ в ареста за 30 години демокрация.

Каракачанов за ареста на Нено Димов: Това е показно убийство


По неофициална информация Димов е задържан и съответно освобождава министерския пост заради вноса на боклук от Италия, а не заради водната криза в Перник. Вчера екипи на Спецпрокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха в МОСВ за претърсвания и по двете разследвания, които вървят успоредно.

Станислав Владимиров: Радвам се, че имаше много бърза реакция от прокуратурата

Това е деветият член на кабинета "Борисов 3", който напуска поста, и втората оставка от квотата на Обединените патриоти след Валери Симеонов.