/ БГНЕС
Според спецсъда бившата кметица на Младост Десислава Иванчева утвърдила модел, при който съсредоточила в свое лице едновременно законодателни и изпълнителни правомощия. Това са само малка част от мотивите на съдия Иво Хинов, който на над 260 страници обосновава 20-годишната присъда на Иванчева.

Съдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Тя беше осъдена заради това, че поискала подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, на 20 години затвор, 10 хиляди лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност.

Заместничката й Биляна Петрова беше призната за виновна, че е улеснила Иванчева да взема подкупа и получи 15 години затвор и 15 000 лева глоба.

Третият подсъдим по делото Петко Дюлгеров получи 12 години затвор и 12 000 лева глоба за това, че уговорил срещата и участвал в уговарянето на подкупа. Той беше лишен и от право 12 години да заема ръководна длъжност.

Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор

Според Хинов Иванчева установява нов и различен, алтернативен модел на упражняване на държавната власт - еднолично и самостоятелно взимане на решение по тези въпроси, при игнориране на общата законова рамка.

Действията на Иванчева са в несъмнено противоречие с правовия ред в страната, те създават прецедент - еднолично определя допълнителни фискални вземания, под формата на принудителни финансови претенции (наименовани дарения), които изисква от определена категория лица (най-вече строителни предприемачи); заплащането им е превърнато в условие за изпълнение на съответните задължения по административното обслужване на районната администрация.

От друга страна обаче, презумпцията за невинност на Иванчева е била нарушена в деня на ареста, за който съдът цитира трайна практика на ЕСПЧ. Така пред медиите бившата кметица вече е била представена като виновна.
БТА