Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за заместник-министъра на екологията Красимир Живков. Още петима от задържаните по разследването също ще се изправят пред съда днес, предава NOVA.

Прокуратурата пусна иззетия списък с имената на публични личности, сред които и убити (ДОКУМЕНТ)

Освен постоянен арест на заместник-министър Красимир Живков прокуратурата ще настоява задържани да останат и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски. На други двама ще иска домашен арест.

Един от тях е Айгюн Еминов. Около Нова година той беше задържан заради 9 000 тона боклуци от Италия, съхранявани неправилно на площадка в Плевен.

За брата на Атанас Бобоков – Пламен, прокурорите сами ще наложат мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 1 милион лева.

10 души са привлечени като обвиняеми във връзка с аферата с боклука
 

До арестите и мерките се стигна след мащабна акция в страната през изминалите дни, при която бяха претърсени над 40 адреса.

Според прокуратурата под ръководството на бившия шеф на екоинспекцията в Плевен са били извършвани фиктивни проверки от РИОСВ. Красимир Живков е оказвал натиск на подчинените си да издават определени документи, така че контролирани от него фирми да се облагодетелстват от търговия с боклук.

NOVA