Сийка Милева
Сийка Милева / БГНЕС
Открита е цветна снимка с имена на известни личности, някои от които са убити през годините
10 лица са привлечени като обвиняеми, а за 4 ще бъдат отправени искания за мярка  "задържане по стража". По време на разследването е открита цветна снимка с имена на известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу имената им са записани различни суми от порядъка на 70 млн. долара, 120 млн. лева  и 300 млн. лева. Това заяви говорителят на главният прокурор Сийка Милева по време на брифинг относно разследването за незаконни действия при вноса на отпадъци.

7 от обвиняемите са привлечени в качеството си на участващи в организирана престъпна група, а останалите трима - за данъчни престъпления.

Зам.-министър и бизнесмени в ареста заради боклука (ВИДЕО)


Във връзка с разследването бе задържан и зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Над 40 адреса в цялата страна са обискирани и са иззети счетоводни документи, договори, луксозни вещи и автомобили. По случая отведени в ареста бяха и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, за които се смята, че са участници в организирана престъпна група.

Единият брат от Бобокови ще му бъде определена парична гаранция от 1 млн. лева, а за другият ще бъде поискано да остане зад решетките.

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.

Прокурор Кънев заяви, че по наказателното производство са работили с колегите им от Италия. Част от доказателствата сочат, че част от контролираните от Бобокови предприятия никога не са могли да извършват действията, изисквани от МОСВ.

Спецпрокуратурата влезе в МОСВ, откараха зам.-министъра на екологията (СНИМКИ/ВИДЕО)

"В моята кариера това е най-трудната за организация операция, участваха много служители, а трябваше да остане в тайна. Ще оказваме съдействие на прокуратурата, когато това ни бъде поискано", каза главният комисар Ивайло Иванов. И допълни, че за пореден път са показали, че когато има добра комуникация и синхрон нещата се получават.