Рано сутринта домът на Красимир Живков бе обискиран
Спецпрокуратурата влезе в Министерството на околната среда и водите.

Преди това, рано сутринта разследващите прокурори, съвместно с МВР и ДАНС, обискираха дома на зам.-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград.
От Ботевград Живков бе докаран в сградата на МОСВ в София, където разследващите проверяват документация. На място е и спецпрокурор Ангел Кънев, зам.-шеф на спецпрокуратурата.

БГНЕС


Претърсвания и изземвания се извършват и на други адреси. БНТ информира, че разследващите са влезли и във вила на Живков в Правец, той е бил два мандата кмет на града, където са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци. Живков е и бивш областен управител на Софийска област.

БГНЕС


Самият Живков каза пред журналисти, че не е задържан, а оказва съдействие. Живков уточни, че „темата не е води, а отпадъци”.

Според неофициална информация, вероятно се разследва група за внос на отпадъци от Италия.

Освен в София, акции се провеждат и в Плевен,  Монтана и Русе.

Ангел Кънев анонсира, че по-късно се очакват подробности от главния прокурор.

Според източници на БГНЕС, близки до разследващите, проверяват се и предприемачите братя Бобокови и тяхната фирма. Братя Бобокови имат площадки за съхранение на отпадъци.

В средата на януари месец Красимир Живков беше един от разпитваните в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на бившия екоминистър Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. Димов е единственият обвиняем за водната криза в Перник, който дълго време беше в ареста, но в края на април пуснат по домашен арест.
nova.bg