Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е участвал в престъпна схема за преработка на боклук. Той е задържан заедно с още петима души, сред които и бивш директор на РИОСВ-Плевен. Известните бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови също са задържани в ареста за 24 часа. Наблюдаващите прокурори ще решат дали арестът им да бъде удължен до 72 часа.

Специализираната прокуратура наблюдава образувано през януари досъдебно произвадство за организирана престъпна група, създадена с користна цели, в която вземат участие длъжностни лица - заместник-министър и бивш директор на РИОСВ- Плевен. Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Общо шестима души са задържани, сред които и заместник министър Красимир Живков. Проведени са 40 обиска на територия на различни градове в страната - София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана, Плевен, Смолян и няколко кюстендилски села.

Събрани са писмени и гласни средства, от които се установява, че зам-министърът е задействал нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той е указвал натиск за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки, че те не са отговаряли на изискванията. Служители, които не съдействали освобождавани или принуждавани да напуснат Министерството, стана още ясно от думите на Милева.

"От тази схема се е възползвало и дружество за акумулатори от Монтана. От нея се е получавал опасен отпадък, който първоначално е бил изнасян в Германия. За тази услуга се заплащала висока цена, която се оскъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване дружеството започнало фиктивно да преработва отпадъците, като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружество с фиктивна дейност, като по този начин се генерирала огромна печалба и се спестявали данъци в големи размери.",, уточни говорителят на главния прокурор, но отказа да даде повече информация заради водещото се следствие. 

Предстои прокуратурата да реши какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните.