Спецпрокуратурата трудно работи с полицията, призна Светлозар Костов
Спецпрокуратурата трудно работи с полицията, призна Светлозар Костов / снимка: БГНЕС, архив
Спецпрокуратурата трудно работи с полицията, призна Светлозар Костов
62673
Спецпрокуратурата трудно работи с полицията, призна Светлозар Костов
  • Спецпрокуратурата трудно работи с полицията, призна Светлозар Костов

Специализираният съд е постановил само осъдителни присъди по делата след разследвания на спецпрокуратура. Това обяви нейният шеф Светлозар Костов по време на годишния отчет на обвинението.

Общият брой на делата с осъдителни присъди е 14, като 8 от тях са след споразумение с прокуратурата.

Изминалата 2012 г. беше първата за специализирания съд. Костов се похвали, че общо осъдените лица са 30, като почти половината от тях са за участие в организирана престъпна група. Шефът обаче изтъкна повече друго постижение на неговия екип.

„Това, с което можем да се похвалим най-вече, е, че по нашите дела в специализирания съд нямаме нито една оправдателна присъда”, заяви Костов. 

100-процентовият резултат е уникален и е отбелязан при едва 10 на 100 дял от върнатите от съда дела на прокуратурата. СРС-тата искани от спецпрокуратурата са 314, като при 254 от случаите е имало и искане за продължаване на срока. Костов каза гордо, че 43% от общия брой СРС-та са използвани като веществени доказателствени средства.

Костов посочи като недостатъци на ръководената от него институция липсата на достатъчно прокурори поради незапълнени щатове. Освен това той подчерта и проблем при работата с полицията. По думите му от МВР трудно се приспособявали към модела на работа на спецпрокурорите и не им давали нужната информация по случаите с тежките престъпни групи.

„Говоря за онази инерция, по силата на която определени служители на МВР работят оперативно седмици, дори месеци, но прокуратурата не знае за това”, каза той.

В крайна сметка Костов завърши с цитат от прихванат със СРС-та разговор и думи на шефа на група за данъчни престъпления: „С данъци и осигуровки трябва всичко да е изрядно, иначе идва в специализираната прокуратура”.