/ ThinkStock/Getty Images
Спецпрокуратурата проведе среща с министър Банов
100484
Спецпрокуратурата проведе среща с министър Банов
  • Спецпрокуратурата проведе среща с министър Банов
Депутатът от левицата Елена Йончева изнесе днес пред медиите записи, в които твърди, че се чува как министърът на културата Боил Банов ощетява държавата с близо 700 000 лв. Записите са от 2016 г., когато Банов е зам.-министър и по думите на Йончева са направени от служител на културното министерство. Малко по-късно държавното обвинение се самосезира и започна незабавна проверка по случая. Тя бе възложена на Специализираната прокуратура предвид факта, че Банов е министър. Говорителят на Сотир Цацаров съобщи, че ще бъде изискана цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителството на „Ларгото” и ще бъдат снети обяснения от всички хора от културното ведомство, ангажирани със случая.

Елена Йончева пусна аудиозапис срещу министъра на културата Боил Банов
 
След като само преди седмица прокуратурата повдигна обвинения и на самата Елена Йончева за пране на 330 000 евро от фалиралата Корпоративна търговска банка, днес от държавното обвинение започнаха незабавна проверка по сигнала на социалистката.
 
„Ще започнат още днес разпити на хора, които имат отношение към случая, които са запознати с фактите по изграждането на този обект, както и с последващите действия на самото министерство, представени от Елена Йончева като прощаване на неустойка в размер на 700 000 лева“, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Боил Банов: От четири години съм рекетиран с този запис
 
От обвинението се фокусират върху казаното в самите записи, както и върху автора на въпросните реплики:
 
„По правило тези записи биха могли да се използват като годно доказателствено средство, но тъй като не са създадени в условията на специални разузнавателни средства, начинът, по който ние бихме могли да го приобщим като доказателство е назначаване на експертиза. Тази експертиза, първо, ще установи думите, които са били използвани и от кого, в случай че имаме сравнителен материал на глас“, каза тя.

Вежди Рашидов: Още тогава съм пратил случая с „Ларгото“ на съд
 
Само два часа след изявлението на Арнаудова екип на Специализираната прокуратура, воден лично от временния й ръководител Димитър Петров, влезе в Министерството на културата.
 
Разследващите са се снабдили с документи за водено гражданско дело от министерството срещу изпълнителя на проекта, касаещо неустойка за забава. Делото още се води и няма произнасяне от съда по него.
 
Петров уточни, че сега не са иззели документи, защото са в голям обем - 66 класьора, които са прегледали и са преценили кои от тях се отнасят към проверката. И заяви, че след като прокуратурата се запознае с документите, тогава ще прецени какво точно ще пита министъра.
 
„Министърът присъстваше. Обяснения в писмен вид засега не са му снети, ще се запознаем с документите и тогава ще преценим какво точно да го питаме“, каза още Петров.
 
Предстои прокурорите да потърсят обяснения от бившия министър на културата Вежди Рашидов и депутатката от БСП Елена Йончева.

Всички новини по темата можете да прочетете тук