Операцията с участието на Спецпрокуратурата и Бюрото за защита на свидетели има връзка с проследяването на прокурор Ангел Кънев
Акция на МВР и спецпрокуратурата. От рано сутринта започна претърсване на адреси в София и Сандански. Проверяват се и документи в офис на охранителна фирма. Задържани за разпити са приближени на Васил Божков. По последна информация, сред тях е и началникът на охраната на бизнесмена, който от месеци е в Дубай, посочва NOVA.

Акцията в София се проведе на два адреса. В столичния квартал „Симеоново” обект на акцията е къща. В нея е задържан бивш служител на МВР, приближен до укриващия се в Дубай Васил Божков. По наша информация арестуваният е Славчо Марков, който преди е работил в Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП). Той е държал връзките на Божков със структурите в МВР, отговарял е и за охраната му.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА В СОФИЯ ТУК

Акция на МВР и спецпрокуратурата в София и Сандански
БГНЕС

Междувременно по същото разследване, претърсвания има и на улица „Черковна” в София. По-рано през деня там имаше представители на жандармерията и прокуратурата. Минути преди 12:00 ч. в сградата влязоха двама от служителите на специализираните полицейски сили. По неофициална информация в сградата има един офис на охранителна фирма и жилищни апартаменти. Живущите в района разказаха, че са видели полиция да водят мъж с белезници.

Вероятно акцията има връзка между проследяването и заснeмането на един от наблюдаващите прокурори по разследванията срещу Божков. Преди седмица бизнесменът с 18 обвинения публикува снимки на прокурор Ангел Кънев, направени пред сградата на НАП в София.

Акция на МВР и спецпрокуратурата в София и Сандански
БГНЕС

Гешев: Всички знаят за пътя на обвиняемия Божков - сега е канонизиран от медии на подсъдимите Прокопиев и Донев

При претърсванията и арестите в Сандански са задържани двама. По неофициална информация единият от тях е част от оперативното ръководство на охраната на Божков, а другият – познат на бизнесмена.

Колко са общо задържаните на трите адреса, ще стане ясно по-късно през деня.

Акция на МВР и спецпрокуратурата в София и Сандански
БГНЕС

Найденов: Кой от обкръжението на Божков стои зад снимките на прокурор Кънев

Преди дни укриващият се в Дубай Васил Божков публикува фотоси на прокурор Ангел Кънев, от които става ясно, че той е бил следен и сниман на различни места в столицата.

В отговор главният прокурор се закани, че законът и прокуратурата ще застанат зад всеки честен магистрат, а прокурорската колегия във ВСС изрази в декларация възмущение от посегателството върху личната свобода на Кънев. По-късно Иван Гешев написа в личния си профил в Twitter: „Подкрепям изцяло колегите, които с риск за собствената си сигурност, защитават интересите на българските граждани. Ще бъдем безкомпромисни срещу всеки, за когото са налице доказателства, че осъществява престъпления срещу магистрати".
 
nova.bg