Софиянци вече ще паркират в синя зона със SMS
Софиянци вече ще паркират в синя зона със SMS / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
София е една от първите столици, която вече предлага услугата плащане на такса за паркиране чрез SMS. Официалния старт на услугата даде столичният кмет Бойко Борисов. Чрез изпращането на текст с регистрационния номер на автомобила на кратък номер "1302" до "М-Тел" и "Глобул" ще може да се плаща таксата за паркиране за един час, което досега ставаше само чрез талони.

Услугата ще може да се ползва в три зони. Първата зона включва - трите дъги на пл. "Ал. Невски", по ул. "Московска" - срещу паметника на Васил Левски и по ул. "Оборище" /между бул. "Васил Левски" и ул. "Дунав"/. Втората зона е пл. "Народно събрание" и локалното платно на бул. "Цар Освободител", а третата зона включва бул. "Македония" /от бул. "Христо Ботев" до пл. "Руски паметник"/. На тези зони ще бъдат поставени указателни табели, че може да се паркира и със SMS.

Цената за паркиране в "синята зона" за 1 час остава 1 лев. Освен нея ще се заплаща и стойността на SMS -а по тарифния план на абоната. Гражданите ще могат да си купуват и талони от служителите на "Паркинги и гаражи" ЕАД.

След изпращането на SMS-а абонатът ще получава обратно съобщение, че може да паркира. Пет минути преди края на времето за паркиране той ще получава второ, че времето изтича и трябва да премести колата си или да изпрати повторно SMS, или да си купи талон за паркиране в "синя зона". След 18 ч няма да има изискване за паркиране със SMS в "синя зона", подчерта Стоилов.

"Паркинги и гаражи" ЕАД има намерение да увеличава зоните за паркиране с по три на седмица. Тази седмица стартът е само за трите зони, за да се тества системата.