Софийски университет
Софийски университет / БГНЕС, архив
Дипломите, издадени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 2009 г., са валидни, заявяват от отдела "Информация и връзки с обществеността" на висшето училище. Съгласно Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища в сила към началото на 2009 г. подпис под дипломите за завършено висше образование полагат деканът на факултета, който е завършил студентът, и ректорът на университета.

Хиляди дипломи, издадени от Софийския университет – невалидни
 
Годишно в Софийския университет се дипломират между 5 000 и 7 000 студенти. По тази причина подписът на тогавашния ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев е полаган с щемпел. Всички дипломи, издадени през 2009 г. от Софийския университет "Св. Климент Охридски", носещи този щемпел, са издадени по законния ред, съдържат необходимите реквизити и са валидни, уверяват от висшето училище.

При необходимост от легализиране дипломите, издадени през 2009 г. с положен с щемпел подпис, се преподписват с положен на ръка подпис от проф. Иван Илчев. До този момент са преподписани около 400 дипломи. Тази процедура се извършва по служебен път от отдела "Образователни дейности" на Софийския университет.

Кои са най-желаните специалности у нас сред чуждестранните кандидат-студенти?

Междувременно с няколко изменения от 2009 г. на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища, подпис под дипломите за завършено висше образование полагат ректорът или упълномощени от него заместник-ректори.

Всички дипломи, издадени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" след 2009 г., са с положен собственоръчен подпис на ректор или на заместник-ректор, съобщава още отдел "Информация и връзки с обществеността".
БТА