Във връзка с образувано дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП) е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност.

Прокуратурата ще „валидира“ действията на МВР по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова

Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство.

Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.

Спецпрокуратурата получи материали от ВКП за проверка срещу Васил Божков

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство.

Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия. Периодично българската общественост ще бъде информирана.