Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Кой раздава така джипове, толкова скъпи, просто така? Каква е тази партия, която е много натовски настроена, но някак си работи с руски проекти с наши пари, посочи Петков
Няколко неща са много странни. От година и нещо се знае, че има такъв случай - има явна, публична информация, господин Божков го каза на кого ли не и за мен е умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един "Скайп" разговор и да го разпита. Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света - някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува, "Скайп" връзките не са начина за разпит. Българският данъкоплатец е платил щети от над половин милиард. Това заяви премиерът Кирил Петков след инспекция на интерконектора с Гърция в Комотини.

"Омръзна ни някакви хора да ни крадат милионите и милиардите на базата на личните възможности да се облагодателстват. А не да коментираме дали господин Борисов е седял на дървена пейка или не", коментира още Петков. Според него има още един нов доклад от Министерството на финансите, което анализира как са се давали евросредствата от страна на министъра, който е отговарял за неговата изпълнителна агенция за одит на евросредства. Става ясно, че огромен процент от тези евросредства под негово ръководство има само един допуснат участник, посочи той. 90% от всичките възможни проекти имат само по един участник, това е очевадна манипулация от одита.

"Ако един човек е корумпиран, той не е корумпиран само за левове или евро, той е корумпиран за неговото управление. Над 500 милиона е щетата на държавата, това са данните от АДФИ", посочи той.

Съпругът на Арнаудова: Влизат вкъщи при детето ми, търсиха документи, уличаващи Борисов, Горанов и Божков

"Ако правите корупция на едно място, това означава, че много вероятна злоупотреба и с евросредства, това е връзката", посочи той. По думите му този доклад дава индикации, че е имало злоупотреби от страна на ръководството на агенцията под шапката на Владислав Горанов, когато е бил министър на финансите. "Одитният отдел, вместо да е пазител от корупция, започва да манипулира", заяви той.

"Няма пазарна икономика, в която да се предполага концентрация 90% от проектите да са само с един участник", коментира министър-председателят.

МВР отново внесе предложение за повдигане на обвинение на Борисов, Горанов и Арнаудова

Представяте ли си в гаража на PR-а на господин Борисов да има джип на "Аркад". Тази тръба не се е построила за 12 години. Руската тръба се строи за 3 години. Изведнъж остават тези джипове, които се оказват в мъжа на PR-а на Борисов, няколко са в Министерството на екологията, други в Министерството на икономиката. Кой раздава така джипове, толкова скъпи, просто така? Каква е тази партия, която е много натовски настроена партия, но някак си работи с руски проекти с наши пари, а тези джипове просто са оставени за ползване на добри хора, които явно са им помагали, коментира Петков и допълни, че ще има проверки. "Няма безплатен обяд. Някой ги е дал тези джипове за нещо. Никой не е луд да си мисли, че някой ей така ги е оставил", отсече министър-председателят. "Ние всички като данъкоплатци сме платили много повече от стойността на тези джипове", заяви той.

ЕНП със спешна мисия в България заради задържането на Борисов

Преди това Петков говори за интерконектора с Гърция, чието строителство той инспектира.

Всъщност тук се потвърди, че за последните три месеца е свършено повече, отколкото за последната година. И тук ми потвърдиха, че до края на юни ще бъде реалната дата за финиширане на този проект. Това е много важно, когато говорим за диверсификация – означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените.

Министър-председателят подчерта, че ако краят на юни се завърши интерконекторът, септември ще може да тръгне азерски газ. "Газът, който ще влиза тука, е с около една трета по-нисък, от сегашните цени. Говорим за огромно намаление. Тази зима цената на газа беше толкова висока, защото проектът не беше завършен и защото някой се беше отказал от по-евтин газ", заяви Петков.

Трябва да сме готови за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от "Газпром", посочи българският премиер. Едно е да преговаряш  с една страна, когато имаш опции, друго е да преговаряш, когато нямаш. Тази цена не ни устройва, защото нямаме алтернатива от Гърция. Някои от политическите партии говорят, че са про-НАТО и про-ЕС, но какво правиха 12 години, попита реторично министър-преседателят.

По думите му има 3 варианта. Интерконекторът може да докара 3 млрд. кубически метра газ, колкото са приблизително нуждите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. "Ние няма да отрязваме принципно "Газпром", но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си", разкри той.

Петков отново увери, че България няма да праща военна помощ на Украйна, но дори да се стигне до решение, то ще е след широк обществен консенсус и ще мине през ратификация на парламента.