Аз не съм престъпник, искам да се върна в България, подчерта бизнесменът
Готов съм да се върна в България веднага, когато имам физическата възможност за това. Заради административните спънки, които прави прокуратурата, аз не мога да напусна Дубай. Ако прокуратурата бъде така добра да махне червената бюлетина от Интерпол, аз ще се върна на следващия ден пред съответните органи. Това заяви бизнесмена Васил Божков на онлайн пресконференция.

"ОПГ-то, за което говори Бойко Рашков - аз не го разбирам. Ако бях ОПГ с Борисов, аз нямаше да съм в Дубай. Бизнесите ми щяха да съществуват. Не може един човек, който е пострадал, да е ОПГ с Борисов - видяхте колко закона бяха нарушени при атаката срещу мене", заяви бизнесмена по повод думите на силовия министър Бойко Рашков, че Божков е в организирана престъпна група с Бойко Борисов.

Спецпрокуратурата получи материали от ВКП за проверка срещу Васил Божков


От две години моите сигнали стоят във всички институции, чакам резултат, допълни той.

Той коментира и за липсващите 500 млн., които според властите са загубени и не си отишли в хазната. Според Божков, той е плащал всички данъци и има документи от НАП за това. Няма съдебно решение, че компаниите му дължат данъци и посочи, че това са такси, които те чинно са плащали, определяни от Държавната комисия по хазарта, а това е ставало със заповеди на финансовия министър (тогава Владислав Горанов - бел. ред.). И ако е имало пропуснати такси, вината е именно на тези органи, стана ясно от думите на Божков.

Петков: Умопомрачаващо е прокуратурата да не иска да разследва данните на Божков

Той подчерта заяви, че е готов да бъде разпитан - както онлайн, така и като се върне в България и посочи, че ще предостави всичко, с което разполага. Но заяви, че не може да изпада в конкретика, за да се наруши работа на следствието. "Аз искам тази работа да се свърши добре", заяви той. И допълни, че европейската прокуратура го е потърсила и го е разпитала, след като той ги е сезирал. Божков твърди, че на американските власти дори е дал повече информация.
 

Георги Димитров"Не са ме търсили въобще - нито в ВКП, нито от специализираната прокуратура, нито от градската прокуратура", посочи бизнесменът.

Той разясни и как е предавал предполагаемите подкупи срещу свързани с ГЕРБ хора, сред които и бившият финансов министър Владислав Горанов. "Направете следствен експеримент - половин-един милион се събират спокойно в едно палто, без да си личи". И потвърди, че пиарката на Борисов - Севдалина Арнаудова, която също беше сред арестуваните при акцията, при която бяха задържани Борисов и Горанов, е идвала всеки месец в неговия офис.

Съпругът на Арнаудова: Влизат вкъщи при детето ми, търсиха документи, уличаващи Борисов, Горанов и Божков

Божков разкри и предполагаемата схема за подкупи. "Първо бях привикан от Борисов, който после ме прати при Горанов да ми обясни как и какво трябва да давам. Разговорът с Борисов беше в резиденцията в Бояна. Прати ме при Менда Стоянова, после при Горанов. Каза ми: "Ще оправим нещата, но трябва да помагаш". Влади ми обясни как ще стават нещата. "Трябва да вземеш Левски", забележете от кого взех - от хора на Борисов и Пеевски и допълни, че в сигнала му е името и на Кирил Домусчиев и Валери Симеонов.

Божков твърди, че е напуснал страната със собствения си самолет и е бил предварително замислен полет. Имал е план да лети до Дубай, след което до Тайланд. "След три дни трябваше да се върна, но започна акцията срещу мен".
 

Георги Димитров


Окачестви действията на прокуратурата като произвол. "Държаха жена ми 8 месеца без да има нищо и без да я разпитат даже. Бойко за 8 часа - само където не се разплака".

Кога може да бъде разпитан Васил Божков, отговорът дават от спецпрокуратурата

20% от печалбите отиваха в Горанов.
Той като финансов министър винаги е знаел точно колко е печалбата. И посочи, че парите, които е давал, са били в евро, а на Арнаудова - и в левове, и в евро.

Божков уточни, че не е виждал Рашков от 25 години и не познава премиера Кирил Петков. И посочи, че никой от българското правителство не го е търсил.

"Исканията в един момент станаха непоносими и неприемлива, тогава съсипаха бизнеса ми. Ако бях продал бизнеса си, те нямаше да могат да рекетират чужда голяма компания", заяви Божков и уточни, че е имало интерес от инвеститори за покупко-продажба.

"Още тогава казах, че това не са партиите на промяната, а на подмяната. Не виждам нищо да се е променило. Може да са високообразовани и да имат много знания, но трябва да имаш силна воля и да знаеш какво и как да направиш", посочи той.