Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, бизнесменът Васил Божков не може да бъде разпитан по никакъв начин. Това обясниха пред NOVA от спецпрокуратурата.

Оттам напомниха, че документът с обвинението се предава лично срещу подпис. И тъй като Божков се намира в Дубай, а с тях нямаме договор за правна помощ, всичко зависи от добрата воля на местните власти.

Петков: Умопомрачаващо е прокуратурата да не иска да разследва данните на Божков

„Дори след като му се предяви това обвинение, далеч не значи, че автоматично, в свободен формат, можем да осъществим телефонна връзка или видеовръзка с това обвиняемо лице. Или с което и да е друго обвиняемо лице. Това е процедура”, обясни Валентина Маджарова - ръководител на спецпрокуратурата.

„Това е първият момент, в който лицето научава за какво точно е обвинено. Наказателно-процесуалният кодекс забранява между предявяване на постановлението за привличане в качеството на обвиняем и разпита на обвиняем, да се извършват други действия с участието на обвиняемото лице”, заяви Христо Кръстев, говорител на спецпрокуратурата.