„В последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има образувано досъдебно производство”. Така началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова коментира акцията по задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в ексклузивно интерво в ефира на "На фокус с Лора Крумова" по NOVA.

Бориславова подчерта, че правителството не се страхува от вот на недоверие.

„Да видим дали най-накрая Прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който защитава интересите на българските граждани, а не на определени политически фигури”, каза още Бориславова. И определи като „саботаж” това, че дълго време държавното обвинение е отказвала да образува въпросното досъдебно производство.
Началникът на кабинета подчерта, че няма нищо нередно в това, че премиерът Кирил Петков е бил разпитан от разследващите органи в кабинета си. И подчерта, че тя самата не е присъствала на даването на показания.

Рашков: Много материали от МВР „потъват“ в прокуратурата, когато са за бивши управляващи

„Ако е вярно това, което бе разпространено от Васил Божков в социалните мрежи - че е бил разпитван от Европрокуратурата, и тя установява дали има компетентност върху този казус, моето очакване е, че ако имат такава връзка ще можем да видим истински действия срещу организираната престъпна група, действаща в България и ощетяваща бюджета. Няма как да потвърдя тази информация. Няма как да я знам. Единственото, на което се уповавам са данните, изнесени от различните участници в това разследване”, коментира още Бориславова.

По думите ѝ, в петък прокуратурата "изгодно изнесе широк кръг данни, а в същото време много удобно пропусна да отбележи, че има данни и сведения, внесени от лицето Божков, как свидетели са виждали Божков да тръгва с големи количества пари към срещите си с управляващите".

Тя коментира и замесването на името на Лаура Кьовеши в случая със задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова. "Г-жа Кьовеши ясно заяви, че дава пълна свобода на разследващите си прокурори да правят това, което е в тяхната компетентност. Темата на разговорите ѝ с Петков бяха свързани с това, че тя вижда една решителност, в лицето на правителството и премиера, да се действа, без да се разпъват политически чадъри", заяви началникът на кабинета. И разкри, че министър-председателят е разговарял с Кьовеши и след акцията в четвъртък, но случилото се тогава не било предмет на обсъждане.
NOVA